divendres, 1 de març del 2013

Continguts taller dibuix i pintura


Taller dibuix i pintura

Aprenentatge i entrenament del llenguatge i la cultura visual. 

Gaire bé tot el que ens envolta: una casa, la roba, mobles, joguines, un cotxe, un motor, estampats, publicitat, etc., primerament han estat un dibuix. Tots de petits comencem a dibuixar abans que a escriure; després molts oblidem aquesta capacitat d’expressió i llenguatge, convertint-se inclòs en una mena d’incapacitat que ens bloqueja quan tenim que representar una idea mitjançant unes línees, un dibuix.

Una bona taula de exercicis, ens ajuda a entrenar-nos per qualsevol camp temàtic.

El continguts tracten de:  
  • Desenvolupar la capacitat d’observació, concentració i creativitat.
  • Aprendre dibuix i color mitjançant un pensament més creatiu, veient les coses amb una nova mirada.
  • Conèixer les possibilitats i limitacions de les diferents eines i materials.
  • Exercicis pràctics que mitjançant una experiència lúdica i gratificant, ens ajudaran a observar i comprendre els llenguatges del dibuix: contorns (línees de dibuix, siluetes…), + espais (taques: matèria i buit, positiu i negatiu…), + proporcions (relacions, importància, perspectives…) + volums (llum i ombra, valors tonals…), = totalitat (composició, forma, encaix de la totalitat, solució, essència de les coses, Gestalt …).
  • Camps temàtics, habituals com són: el bodegó, retrat, cos huma, paisatge... i lliure o trets específics. Aquests són els camps generals i vehicle per portar a la pràctica els exercicis, i tècniques més habituals i, on podrem descobrir els trets més peculiars dels participants, i anar a tècniques més específiques.
  • Tècniques específiques. Tracten de vehicular i potenciar les diferents voluntats específiques dels participants, podem ser: disseny d’objectes, graffity, còmic, animació, collage, publicitat, color, perspectives, llum, estampats, disseny, realisme, estils...
Les finalitatats són: 
  • Aprendre a dibuixar el que ens envolta, mitjançant tècniques artístiques.
  • Trobar o desenvolupar un estil propi, un tema/es preferits, o una tècnica específica.
  • Desenvolupar capacitats d’expressió comunicatives visuals.
  • Complementar una professió o especialitat envers al dibuix, el disseny o la comunicació visual gràfica.
  • Potenciar la part dreta del cervell (el holístic, que opera mitjançant estructures i imatges, i dona la solució global de les coses...) un tant descuidat en el sistema educatiu, més enfocat en la part esquerra del hemisferi cerebral (l’analític, el que compte, planeja pas a pas, simbolitza, verbalitza …)...
Les edats:
Els continguts del taller són adaptables a qualsevol edat i trets de cadascú, la finalitat bàsica es conèixer les possibilitats dels diferents materials, experimentar, observar, i treballar els diferents llenguatges que intervenen en el dibuix i la pintura; adaptant les temàtiques a les diferents edats, capacitats, tècniques, gustos o interessos; respectant maneres de fer i tractant que cadascú potenciï el seu propi estil.