dijous, 6 de juny del 2013

Continguts taller de còmic

Taller de còmic

Considerat per alguns el novè art

El còmic té a veure amb diversos tipus de mitjans de comunicació, com: de la imatge, el coneixement i ús de diverses tècniques (dibuix, pintura, animació, fotografia, arts gràfiques, il·lustració…), del teatre, la gestualització exagerada i, del cinema es serveix moltes vegades de storyboards abans de filmar i, de la inspiració i coetaneïtat que surggeix d’ambdós, com passa també amb la novel·la; així com, l’afinitat que comparteixen amb els diferents tipus de gèneres (ciència ficció, aventures, bèl·lic, fantàstic, superherois, terror, funny animal,manga, humor, tira còmica, biogràfic…).

La historieta, còmic o art seqüencial, tracta d’un seguit de dibuixos o imatges que són els elements principals que relaten una historia amb text o sense text.


Com fer una historieta

Continguts: 

FASE DE CREACIÓ
Referències. Trobar el que es vol contar, la idea i l’argument..
Caracterització. Com són els personatges principals i secundaris; distintius físics, psicològics, d’expressivitat...
Localitzacions. A on transcorre l’historia. Llocs, ambients, l’època..
Elements. Objectes, efectes... que poden ser significants i formen part de la història.
Guió. El còmic acostuma a emprar un tipus de llenguatge irònic. La historieta ha de contenir els fets principals i els secundaris, el principi, el nus i el final, ordenats per seqüències o successos.
Fulls de models. Esborranys de personatges, expressions, postures, llocs, idees, elements, vinyetes...

FASE DE DEFINICIÓ
Personatges. Normalització de la construcció dels personatges, la seva definició i distinció.
Accions. Context i elements d’atenció que desencadenen les accions principals i secundaries.
Vinyetes. Distribució dels esdeveniments, línea del temps i elaboració seqüencial de les Vinyetes.

FASE DE EXECUCIÓ
Ordenació continguts de les pàgines. Mida de les pàgines, marges del full, ordenació i adaptació de les vinyetes al full; ordenació i posició de les caixes de text, dels globus de diàleg, de les onomatopeies...
Títol. Troballa d’un títol amb ganxo.
Revisió. Comprovació del ordre i lectura dels diferents elements.
Acabats. Seleccionar tècnica de acabat, tenint en compte grossor línees, textures, estils gràfics, colors, tipografia de textos...

Dirigit a: 

Joves a partir dels 13 anys. Interessats en historieta gràfica. La finalitat bàsica es conèixer els diferents elements que intervenen en la elaboració d’una historieta respectant l’estil i tenint en compte la destresa i interessos de cadascú i adaptar el curs a les necessitats dels participants o temps de durada.